Stap voor stap beginnen

Budget vriendelijk te werk gaan

De Bouw

Voor de bouw ben ik eerst nagegaan wat ik wil maken. Voor mij is het essentieel om een flyover in mijn baan te hebben. Daarnaast is het goed om na te denken of je dit met de hand wilt bedienen of automatisch. Ik wil het met de hand bedienen, dus je moet er rekening mee houden dat je maar één opdracht tegelijkertijd kunt geven aan één trein. Na veel schetsen kwam ik uit op het volgende:

Modelspoorbaan

Nu je ideale plan klaar is, komt de realiteit om de hoek kijken. Met de Märklin-geometrie blijkt deze baan erg groot te worden. Na het opmeten van de beschikbare ruimte en het uittekenen in Fusion, weet ik precies hoeveel ruimte ik heb. Ik heb overwogen om de rails in Fusion of SCRAM (een 3D-softwareprogramma voor modelspoorbanen) te tekenen, maar uiteindelijk besloot ik dat het snelste was om wat papiertjes en stoelen neer te zetten om te markeren waar de steunbalken zitten en de rails te leggen.

Modelspoorbaan

Het leggen van het spoor is een leuke puzel. Houd hierbij de Marklin Märklin-geometrie in de gaten.


Elektrotechniek

Treindetectie

prutse Märklin gebruikt een drie-rail-systeem waarin de middengeleider (de "puntcontacten") stroom levert aan de locomotief. De twee spoorstaven dienen normaal gesproken als massa. Bij een contactrail wordt een van de spoorstaven geïsoleerd van de rest van het circuit, zodat deze alleen stroom doorgeeft wanneer een trein met metalen wielen de rail raakt en de stroomkring sluit. Zo'n sensor heet een beztmelder. Het nadeel hiervan is dat de geleiding verminderd. Na flink wat prutsen met verschillende schakelingen ging ik verder zoeken en kwam ik op de volgende video die precies uitlegt welk onderdeel ik wil toepassen.


Okkie Voor de bezetmelder ga ik de Okkie los gebruiken van de opstelling die in de video gebruikt wordt. Dit bespaart mij veel ontwerp tijd en kost maar €5,95 op Arcomora.


Seinen

De seinen wil ik zelf gaan 3d printen met LED lampjes erin. Deze ga ik via een multiplexer aansturen.

Wissels

Om de wissels automatisch te wisselen kun je ervoor kiezen om een Märklin solenoïde te kopen. Dit kost echter 13 keer zoveel als een servomotor (van €2) op dezelfde manier aan te sturen is. Deze is niet zo plat en compact waardoor het op een tafel gelegd kan worden. De servomotor steekt uit aan de onderkant van de baan maar aangezien ik mijn baan toch op een talud wil leggen is dit geen probleem en kan ik het verwerken onder de rails (ook een stuk fijner voor de bekabeling).